Oslo, 2. oktober 2018

De av oss som er gamle nok, husker da NRK på tirsdager sendte fjernsynsteateret. NRK hadde monopol på TV-sendinger. Og stykket til Samuel Becket; Mens vi venter på Godot fra 1948 står som en milepæl. Det regnes som det absurde teaters gjennombrudd. Og ikke uten grunn er stykket blitt et yndet tema for karikatur. 

 

Rett etter århundreskiftet kom Visma Business versjon 4 med nytt grafisk design; det var border og pastellfarger. Seks år senere kom versjon 5 med «nordic cool» design hvor alt unødvendig var fjernet. I versjon 5.10 fra 2007 ble det åpnet for å designe vinduer som tilpasset seg skjermens størrelse. Men det var først i versjon 10.10 fra 2015 at Visma tok jobben med å lage et komplett nytt sett vinduer med denne egenskap. Vi har hjulpet mange av våre kunder med å importere disse vinduene uten at formularer og dokumentarkiv blir ødelagt. Og til dere som fremdeles bruker vinduer fra versjon 4 (de med border og pastellfarger) gjengir jeg hva Visma sier til oss: Vi (les: Visma) garanterer ikke at Visma Business virker som forutsatt når det brukes vinduer fra versjon 4 eller tidligere.

 

Med ny teknologi kommer skjermer med høy oppløsning. Og da passer det ikke godt med vinduer som er satt i Verdena 7 font.  Det blir fort som et frimerke plassert øverst til venstre i skjermen. Så i versjon 12.10, som kom høsten 2017, endret Visma standard utseende på nye vinduer. Her er standard fontstørrelse økt (til Segoe UI 9) slik at det fungerer greit for oss som har passert 50, uten å bruke briller. BYRÅ-versjonen kom nokså raskt med vinduer i ny font. Men vi venter fremdeles på at Visma skal komme med nytt sett med vinduer i Segoe UI 9 til standard Visma Business.

 

Fortvil ikke. Det er mulig å oppjustere de «gamle» vinduene fra versjon 10.10 til ny standard (fra 12.10). For å illustrere forskjellen. Slik ser det ut i gammel font:

 

 

Og slik blir det med ny font:

 

Legg merke til at den nye fonten ikke tar mer plass i bredden, bare i høyden, men det er langt enklere å lese teksten uten å finne frem brillene. Legg også merke til at i versjon 13.10 er FIFO-pris erstattet med Gj.snittlig kostpris.

 

Vi kan oppgradere de gamle vinduene som dere bruker mest, til ny standard. Hvor lang tid det tar avhenger helt av hvor sammensatte vinduene er; de enkleste er gjort på sekunder. Svært kompliserte vinduer med mange faner kan ta noe lenger tid fordi det kan være behov for å sette av mere plass til enkelte vinduselementer og flytte litt på andre når fontstørrelse endres. Men for de fleste kunder vil de mest brukte vinduene være endret på et par timer. Om det er noen som har spesielle behov, så kan vi godt sette vinduet i en større font enn 9.

 

Og for ordens skyld; jeg har ikke noe imot absurd teater. Alle bør se Arcadia av Tom Stoppard!

 

 

Resten av min blogg kan du lese her: frode.antun.no/VBus/blogg 

 

 

 

Frode Antun

Løsningsrådgiver

m: + 47 911 46 751

e: frode.antun@amesto.no

a: Smeltedigelen 1, 0195 Oslo

w: amestosolutions.no