Veierland, 5. juli 2020

Endret 16. juli 2020

Versjon 15 av Visma Business

Det er sommer og jeg starter på fem uker sommerferie nå. Det gleder jeg meg til. Det blir ikke noen utenlandsferie i år, men jeg regner med at det blir et avbrekk fra hytta når ungene mine (og da mener jeg mødrene til barnebarna) har drevet oss til vanvidd (eller fortrinnsvis litt før det). Det er unger jeg er stolt av, men de kan være krevende over tid når de er sammen. Vi har bestilt en tur med kanalbåten fra Skien til Dale med overnatting i tårnsuiten. Tenker det kan bli en kjærkommen avveksling, selv om det ikke er som Stockholm, Paris, Roma, Firenze eller Verona. Men slik blir det i år. Ferie i Norge er flott. I forrige uke var det 23° i vannet. Bedre enn det blir det ikke.

Det blir sikkert en regnværsdag også. Og da kan det være fristende med et dypdykk i versjon 15 som ble sluppet fredag for en drøy uke siden. Ved første øyekast er det ikke så meget nytt; spesielt interesserte henvises som alltid til releasenotes. Personlig la jeg mest merke til bankavstemming, men så ser jeg at dette strengt tatt ikke er nytt i versjon 15. Når jeg blar bakover i releasenotes (som er en uvane jeg har lagt meg til i eldre år), så ser jeg ikke egentlig når dette er introdusert, men det skjedde et kvantesprang i versjon 14.10 (som gikk meg hus forbi, som så meget annet for tiden). Releasenotes til 14.10 har et vedlegg A som med fordel kan studeres av interesserte.

Jeg har et litt anstrengt forhold til kasse og bankavstemming. For lenge siden (i forrige århundre) var jeg tett på det som til da var norgeshistoriens største underslag; i dagens kroneverdi nesten 30 mill. kroner. Det var en kasserer som hadde alles fulle tillit, som alltid var på jobb i månedsskifte og som hadde et nøkternt, for ikke si beskjedent levesett. Hun hadde en bror som var revisor som hadde en kone som ikke hadde noe realistisk forhold til familiens inntekt og en mann (revisoren, kassererens bror) som elsket sin kone til de grader at han ikke evnet å fortelle hva de strengt tatt ikke hadde råd til. Så revisoren «lånte» litt av kassereren. Etter hvert ble litt til mye. Og han som var revisor forklarte kassereren hvordan hun skulle foreta kasse- og bankavstemmingen slik at det ikke ble oppdaget. Jeg husker at jeg på den tiden brukte SAS til å sammenlikne kasse­beholdningen siste dag i hver måned på de ulike stedene uten å se noe mistenkelig. Hadde jeg gjort det samme dag for dag, eller første dag i måneden, ville jeg fått øye på det. Men vi oppdaget det ikke før hun gikk av med pensjon. Da politiet skulle arrestere henne var hun på vei til møte i Maria-losjen, hvor hun var også var kasserer. Det lokale politiet hadde så stor respekt for henne og/eller Maria-losjen at de ventet med å arrestere henne til hun kom tilbake fra møtet. I og for seg like greit, for hun utnyttet ikke situasjonen. Det ble en rettsak i stillhet; en tilståelsesdom uten nevneverdig oppmerksomhet. Jeg kan ikke huske hva dommen ble, men jeg husker at den var omtrent en fjerdedel av hva tilsvarende skatte- eller momsunndragelser ga på den tiden. Staten har vel alltid sett strengere på de som snyter staten enn på de som stjeler fra andre. Og siden kassereren var uten formue, var det ikke noe som ble tilbakebetalt. Den gode pensjonen fra arbeidsgiveren hun hadde stjålet fra, beholdt hun.

Jeg har ikke satt meg inn i hvordan den «nye» bankavstemmingen i VBus fungerer, jeg tenker vel at andre bør gjøre det. Men jeg ser av beskrivelsen at underslag med den metoden som skjulte underslaget jeg opplevde, vil bli avdekket med de rutinene som nå skisseres. Så min klare anbefaling er; ta i bruk de funksjonene som nå er tilgjengelig. Hvis du har spørsmål; ikke ring meg – ta kontakt med en av mine kollegaer. Merk at du må ha «Bankavstemming» i lisensen for å bruke funksjonen, men prisen er uavhengig av antall brukere og firma.

Men altså, versjon 15:

Et bilde som inneholder tegning

Automatisk generert beskrivelse

Det kan nå angis bedrifter som kan brukes som mal når andre bedrifter opprettes. Merk at alle tabeller i mal-bedriften kopieres – også transaksjons­tabellene, så du må opprette en klient som skal brukes som mal-klient og legge opp malen her. Og sørge for at den er uten transaksjoner eller ordre – med mindre du ønsker at klientene som skal opprettes på grunnlag av malen også skal ha disse ordrene. Dette er en funksjon i VUD, så om du ikke har VUD-pålogging til VBus, så har du ikke denne funksjonen.

VUD har for øvrig fått en ansiktsløfting og likner mer på en web-applikasjon:

Et bilde som inneholder skjermbilde

Automatisk generert beskrivelse

 

Men det er fremdeles ikke krav til VUD-pålogging.

Hvis du oppretter en ny leverandør fra VDC kan du kopiere inn opplysninger fra en eksisterende leverandør. Hvilke som er aktuelle som mal-leverandører angis i Lev.pref (med alternativet Er mal) på aktøren. Og i bedriftsopplysninger kan du angi hvilken leverandør som skal foreslås som mal når ny opprettes fra VDC.

Det er nå mulig å låse en bunt slik at den ikke kan endres eller slettes.

Så er det en del nytt i bankavstemming, AutoPay, AutoReport og AutoInvoice. I AutoInvoice kan man nå angi hvilke ansvarsenheter som brukes til Kontraktenhet, Kundens kontraktenhet og Prosjektenhet.

Og så er det som alltid en del som er rettet.

I VDC er det gjort en del tekniske endringer; VDC-tjenesten er splittet i flere for å bedre ytelsen.  For spesielt interesserte; her er Releasenotes for VDC, VUD og Rapportering. Og SystemRequirements for versjon 15.

 

Det er en annen spennende nyhet i emning: Web Extensions. Det vil bli mulig å bruke VBus (eller i alle fall enkelte vinduer) i en web-leser. Så om du lurer på om du skal lage en egen applikasjon for at selgere som er ute kan registrere ordre i et web-grensesnitt som deretter importeres inn til VBus, så bør du kanskje vente litt. Visma Business WE som det kalles er ikke helt klar enda, men det ser spennende ut. 

 

Resten av min blogg kan du lese her: frode.antun.no/VBus/blogg 

 

 

Frode Antun

Løsningsrådgiver

m: + 47 911 46 751

e: frode.antun@amesto.no

a: Smeltedigelen 1, 0195 Oslo

w: amestosolutions.no